Sicilia este una dintre cele mai importante regiuni viticole din Italia. Cand grecii au colonizat insula in secolul al VIII-lea, au adus cu ei cultura vinului. Cu un climat cald, teren deluros si soluri de cele mai multe ori vulcanice, Sicilia este o regiune propice cultivarii viei. Se cultiva mai mult soiuri autohtone dar si cele […]
Categories: Meniu
Desi se situeaza printre cele mai mici podgorii ca intindere, Umbria, aceasta mica regiune viticola din centrul Italiei, devine tot mai cunoscuta datorita vinurilor sale. Climatul Umbriei este asemanator cu cel din Toscana, cu ierni reci si ploioase si veri calde si secetoase, exceptie facand zona lacurilor Trasimeno si Bolsena, unde predomina un microclimat mediteraneean.
Aceasta regiune are un climat continental mai rece, cu cantitati reduse de precipitatii, datorita scutului pe care il reprezinta Muntii Alpi. Viile sunt plantate pe dealuri cu altitudini cuprinse intre 150 si 400 de metri. Cele mai cunoscute vinuri din aceasta regiune sunt Barolo si Barbaresco, produse din struguri Nebbiolo.
Viticultorii din aceasta regiune au ascultat glasul stramosilor. Mai precis, eu au cultivat soiurile locale, revigorand astfel traditia si au rezistat tentatiei de a importa soiuri renumite din alte regiuni. Cultivand soiuri locale, au exploatat la maximum conditiile climaterice si de sol.